Fuktskadet iPhone

05.01.2011
av Preben Jensen

 

En iPhone har fuktsensorer strategisk plassert rundt i hele telefonen. Formålet med disse sensorene er å kunne bestemme om en iPhone har vært utsatt for flytende væske. Fuktsensorene er små selvklebende lapper som i utgangspunktet er hvite, men som blir røde eller rosa ved kontakt med væske eller fukt over en viss grad. Formålet er altså å fastslå om telefonen har vært utsatt for fukt etter at den ble produsert. Dersom den har det, så er garantien brutt og du har ikke lenger rett på garantiservice fra Apple.

Selv om Apple nekter å reparere iPhones med utløste fuktsensorer, kan uheldige iPhone-eiere ofte få hjelp fra utsalgstedet uansett om fuktsensorene er utløst eller ikke.

Er din iPhone fuktskadet må du vite hva du skal gjøre! Det er to enkle prosedyrer som kan minimere skadeutfallet etter at telefonen din har vært i kontakt med vann.
 

  1. Dersom iPhonen er på, skru den av med en gang. Og ikke skru den på eller prøv å lade den selv om du har lyst til å gjøre dette bare for å se om den virker. Dette kan potensielt skape en kortslutning ved å tvinge strøm igjennom telefonen mens den enda er våt. I utgangspunktet bør du fjerne batteriet umiddelbart for å forhindre at det går strøm igjennom telefonen, men på grunn av iPhonens oppbygning kan dette være vanskelig om du ikke har det rette utstyret. På iPhone 4 er dette noe lettere.
  2. Send din iPhone inn til reparasjon av vannskaden så snart som mulig. Jo raskere du leverer telefonen jo bedre er sjansene for å få den reparert. Dette gir mulighet for å starte renseprosessen før avfallet begynner å samle seg, og korrosjonen kan stanses før den starter.


Så hvordan repareres vannskader? Det er to steg i reparasjonsprosessen. Det første steget går ut på å sjekke om hovedkortet fortsatt fungerer. (Hovedkortet er den eneste delen i en iPhone som ikke er hensiktsmessig å bytte pga høy pris). Dersom hovedkortet ikke fungerer som det skal blir det sendt igjennom en grundig renseprosess som fjerner både avfall og korrosjon på mikroskopisk nivå. Når hovedkortet fungerer skikkelig kan telefonen repareres.

Neste steg går ut på å bytte de andre delene i telefonen som har blitt påvirket av vannskaden. Disse delene er vanligvis batteri, ladeportassembly, flex kabelen bak hodetelefoninngangen, nedre høyttaler og LCD skjerm. Når alle skadede deler har blitt byttet blir din telefon regnet som ”reddet” og returneres til deg.

Et godt tips for deg som er mye i båt eller i nærheten av vann er å gå til anskaffelse av et vanntett etui.

Les mer om iPhone og væskeskade på Apple sine supportsider:

Kilde: Altinett